ویتامین کا
ویتامین کا یکی از ویتامین های محلول در چربی است که در انعقاد خون و متابولیسم استخوان و تنظیم سطح کلسیم خون نقش دارد.
بدن برای ساخت پروترومبین که یک پروتئین و عامل انعقاد خون است به آن نیاز دارد . افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند واروفارین و کومادین استفاده می کنند نباید ویتامین کا اضافی مصرف کنند و قبل از آن باید با پزشک خود مشورت کنند.
احتمال کمبود این ویتامین در بدن افراد بسیار کم است. این ویتامین معمولا از طریق گیاهان خوراکی جذب بدن می شود و نوع دوم آن K2 نیز توسط مصرف مواد غذایی بدست آمده از حیوانات جذب می شود.
کاربرد ویتامین کا
ویتامین کا۱ که در گیاهان وجود دارد توسط باکتری های موجود در روده بزرگ بصورت ویتامین کا۲ که قابل ذخیره شدن است تبدیل می شود. این ویتامین در روده کوچک جذب و در بافت چربی و کبد ذخیره می شود.
این ویتامین نقش اساسی در کمک به انعقاد خود بازی میکند برای ساخت پروترومبین
مزایای ویتامین کا
این ویتامین نقش های متفاوتی در بدن دارد
سلامتی استخوان ها
رابطه مستقیمی بین کمبود ویتامین کا و پوکی استخوان وجود دارد. پژوهش های مختلفی وجود دارد که نشان می دهد مصرف آن به تقویت استخوان ها کمک می کند و جلوی ترک استخوان ها را مییرد.
سلامت سیستم خود آگاه
سطح بالای ویتامین کا ارتباط مستیقیم با حافظه بلند مدت افراد مسن دارد.
در یک پژوهش افراد سالم بالای ۷۰ سال که دارای سطح بالاتری از این ویتامین در خون خود بودند عملکرد حافظه کلامی بهتری داشتند.
سلامتی قلب
ویتامین کا می تواند فشار خون را پایین تر نگه دارد. مصرف مقدار کافی آن می تواند احتمال بروز سکته را پایین بیاورد.
منابع غذایی ویتامین کا
ویتامین کا۱ به مقدار زیاد در سبزیجات سبز برگ مانند کاهو واسفناج، بروکلی در روغن های گیاهی وجود دارد.
منابع ویتامین کا۲ هم در گوشت و لبنیات و تخم مرغ است
تداخل دارویی ویتامین کا
این ویتامین میتواند با بعضی از داروها تداخل داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره می شود
رقیق کننده های خون
مصرف این ویتامین با داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین می تواند اثر دارو را کاهش دهد و ممکن است مشکل ساز شود
داروهای ضد تشنج
مصرف داروهای ضد تشنج در زمان بارداری یا شیردهی می تواند باعث کمبود ویتامین کا در بدن شود
داروهای پایین آورنده کلسترول
در زمان استفاده از داورهای پایین آرنده کلسترول حتما با پزشکم خود مشورت نمایید
میزان دوز مصرفی روزانه مورد نیاز ویتامین کا
نوزادان ۰ تا ۶ماهه: ۲ میکرو گرم
نوزادان ۷ تا ۱۲ ماهه: ۲.۵ میکروگرم
خردسالان ۱ تا ۳ ساله: ۳۰ میکروگرم
کودکان ۴ تا ۸ ساله: ۵۵ میکروگرم
کودکان ۹ تا ۱۳ ساله: ۶۰ میکروگرم
دختران ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۷۵ میکروگرم
زنان بالاتر از ۱۹ سال: ۹۰ میکروگرم
زنان باردار و شیرده: ۹۰ میکروگرم
پسران ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۷۵ میکروگرم
مردان بالای ۱۹ سال: ۱۲۰ میکروگرم