پروتئین وی

مزایا و عوارض استفاده از پروتئین وی چیست؟

اول باید ببینیم که پروتئین وی یا همان whey چیست؟

شیر دارای دو نوع پروتئین است، یکی کازئین و دیگری وی. این پروتئین در زمان عملیات ساخت پنیر از کازئین جدا می شود. آن یک پروتئین کامل است زیرا که ۹ اسید آمینه ضروری در آن وجود دارد. همچنین دارای لاکتوز پایینی است.

مزایای زیادی برای آن وجود دارد که در ادامه درباره آن صحبت می کنیم.

مزایا

کمک به کاهش وزن

در پژوهشی که بر روی ۱۵۸ نفر انجام شد و در مجله تغذیه و متابولیسم به چاپ رسید، نشان داد که مصرف این مکمل باعث کاهش چربی بدن افراد می شود و میزان عضله خالص را در بدن افزایش می دهد.

خصوصیات ضد سرطانی

نتایج امید بخشی که در مجله تحقیقات ضد سرطانی انجام شد، اثرات مثبتی دیده شد ولی هنوز تحقیقات بیشتری در این مورد لازم است.

پایین آوردن کلسترول

در پژوهشی که در مجله تغذیه بریتانیا به چاپ رسید این پروتئین به ۷۰ مرد و زن که دارای اضافه وزن بودند به مدت ۱۲ هفته داده شد و میزان چربی و انسولین مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه بدست آمده نشان داد که کاهش بسیار زیادی در کلسترول و LDL در این بازه زمانی در این گروه ایجاد شده است.

آسم

این مکمل میتواند سیستم ایمنی بدن کودکان دارای آسم را بهبود دهد. در پژوهش کوچکی که بر روی ۱۱ کودک انجام شد.

در مجله بین المللی علوم غذایی و تغذیه منتشر شد نشان داد کودکان آسمی که روزانه ۱۰ گرم از آن در دو نوبت دریافت کردند پس از ۱ ماه سیستم ایمنی آنها تقویت شد.

فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی

در پژوهش چاپ شده در مجله بین المللی لبنیات. افرادی که از این مکمل استفاده می کنند و فشار خون بالا داشته اند، فشار خونشان کاهش یافته و خطر بیماری های قلبی و سکته در آنها کاهش میابد.

مشکل کاهش وزن در افراد داری اچ آی وی

در مقاله پزشکی بالینی تحقیقاتی مشخص شد که مصرف آن میتواند جلوی کاهش وزن بیماران دارای HIVمثبت را بگیرد.

میزان لازم برای مصرف این افراد۸.۴ تا ۸۴ گرم از آن در روز و ۲.۴ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.

خطرات احتمالی

افرادی که دارای حساسیت به شیر هستند یا بطور خاص به این ماده حساسیت داشته باشند ممکن است با مصرف آن اذیت شوند اما اثر منفی خاصی در افراد مشاهده نشده است.

افرادی که در مقدار بسیار بالا از این مکمل استفاده میکنند؛ ممکن است مشکلات زیر را ببینند.

  • دردهای شکمی
  • گرفتگی عضلات
  • کاهش اشتها
  • تهوع
  • سردرد
  • خستگی

انواع پروتئین وی

سه نوع پایه از آن وجود دارد.

کانسنتریت یا کنستانتره(when protein concentrate)،

ایزوله(whey protein isolate) و

هیدرولیز(whey protein hydrolysate).

حال در مورد هرکدام توضیح مختصری میدهیم.

پروتئین وی کانسنتریت

این نوع دارای میزان کم چربی و کربوهیدرات است. میزان درصد پروتئین آن بستگی به میزان کنستانتره شدن آن دارد که حداقل ۳۰ درصد و نهایتا ۹۰ درصد است.

پروتئین وی ایزوله

بر روی این پروتئین فرآیند بیشتری میشود. و تمامی چربی و لاکتوز آن حذف و دارای حداقل ۹۰ درصد پروتئین است.

پروتئین وی هیدرولیز

این نوع را میتوان نوع نیمه هضم شده آن در نظر گرفت.

هیدرولیز شدن پروتئین قسمتی از فرآیند جذب آن در بدن است. لذا برای جذب شدن هضم زیادی احتیاج ندارد.

پروتئین وی1

عضله سازی و کاهش وزن

مصرف آن همزمان با تمرین مقاومتی میتواند سنتز پروتئین در عضلات را افزایش دهد و مقدار عضلات را افزایش دهد.

در پژوهشی که در مجله بین المللی تغذیه ورزشی و متابولیسم تمرین چاپ شد نتیجه این بود که استفاده از این مکمل میتواند اثر تمرین مقاومتی را افزایش دهد.

علاوه بر این آزماشی شوندگانی که از این مکمل استفاده می کنند میتوانند عضله خالص بیشتری بدست آورند.

در مقاله دیگری که در همین مجله چاپ شد میبینیم که در دو گروه مشابه از مردان که تمرین مقاومتی انجام می دادند در یک دوره ۱۰ هفته ای،  مصرف ایزوله آن باعث افزایش قدرت و مقدار عضله و کاهش چربی بیشتری  نسبت  به گروه مصرف کننده پروتئین کازئین بودند.