پروتئین سویا

برای افرادی گیاهخوار یا وگان که نمی‌خواهند از پروتئین‌های حیوانی استفاده کنند یا به پروتئین لبنی حسیاست دارند پروتئین سویا یکی از بهترین منابع تأمین پروتئین است.

پروتئین ایزوله سویا از سویا پس از استخراج روغن آن بدست می‌آید. این محصول دارای چربی بسیار پایین و فاقد کلسترول است.

هر ۲۸ گرم پروتئین ایزوله سویا دارای:

  • کالری:۹۵
  • چربی: ۱ گرم
  • کربوهیدرات: ۲ گرم
  • فیبر: ۱.۶ گرم
  • پروتئین: ۲۳ گرم
  • آهن: ۲۵% نیاز روزانه
  • فسفر: ۲۲% نیاز روزانه
  • مس: ۲۲% نیاز روزانه
  • منگنز: ۲۱% نیاز روزانه

نکته‌ای که در رابطه با این مکمل وجود دارد این است که به دلیل وجود فیتات (phytate) باعث پائین آمدن جذب مواد معدنی می‌شود.

اثر پروتئین سویا بر عضله سازی

برخلاف بیشتر پروتئین‌های گیاهی، پروتئین سویا یک پروتئین کامل است. به این معنی که تمامی آمینواسیدهای ضروری که بدن قادر به ساخت آن‌ها نیست را در خود دارد.

این پروتئین در برابر پروتئین وی و پروتئین کازئین  برای عضله سازی در قسمت میانی قرار می‌گیرد.

بر اساس یک پژوهش برای سنتز پروتئین در سلول عضلانی پس از پروتئین وی ، این پروتئین قادر به سنتز بالای پروتئین است و علت آن نیز میزان لوسین در آن است. البته پیشنهاد می‌شود در ترکیب با پروتئین وی استفاده شود که اثر کلی بر حجم عضلانی افزایش یابد.

اثرات مثبت پروتئین سویا

کمک به کاهش وزن

پژوهش‌ها نشان می‌دهد رژیم با میزان بالای این پروتئین می‌تواند بدون کم کردن میزان کالری باعث کاهش وزن شود

مزایای سلامتی

در یک پژوهش مشخص شد با مصرف پروتئین میزان کلسترول بد LDL کاهش‌یافته و کلسترول خوب HDL افزایش پیدا کرد

نکات منفی در رابطه با پروتئین سویا

البته باید مجدداً به این نکته اشاره کرد که این پروتئین باعث کاهش جذب آهن، روی در بدن شود . لذا افرادی که فقط از این پروتئین استفاده می‌کنند باید میزان دریافت مواد معدنی خصوصاً آهن و روی را افزایش دهند.

از سوی دیگر به دلیل وجود فیتواستروژن (Phytoestrogen) که ساختاری استروژنی دارد ممکن است باعث کاهش جزئی در سطح تستوسترون شود، البته ازنظر علمی هنوز این امر اثبات نشده است

منبع

۱-https://www.healthline.com/nutrition/soy-protein-good-or-bad#drawbacks

۲-https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/soy-protein