ویتامین-ای (Vitamin-E)
ویتامین-ای یکی از ویتامین های محلول در چربی است که در برخی از روغن های گیاهی، گوشت، تخم مرغ، میوه و سبزیجات وجود دارد.
این ویتامین برای عملکرد بسیاری از اعضای بدن بسیار مهم است. علاوه بر این یک آنتی اکسیدان قوی است.
اثرات مثبت ویتامین ای
بیماری آلزایمر
برخی از پژوهش ها نشان داده است که مصرف ویتامین-ای میتواند احتمال بروز آلزایمر را در افراد کاهش دهد. علاوه بر این مصرف این ویتامین با داروهای آلزایمر میتواند بهتر عمل کند.
پایین بودن سطح گلبول قرمز
در چندین پژوهش استفاده از ویتامین-ای به همراه داروهایی مانند اریتروپویتین میتواند تولید گلبول قرمز را افزایش دهد بهتر عمل کند.
بیماری کمبود هموگلوبین
خوردن ویتامین-ای در بچه هایی که این بیماری را داشتند باعث عملکرد بهتر در بدن آنها بوده است.
آسیب به اعصاب دست و پا ناشی از درمان سرطان
مصرف ویتامین-ای قبل و پس از درمان دارویی سرطان میتواند احتمال آسیب به اعصاب را کاهش دهد
درد قاعدگی
مصرف ویتامین-ای دو روز قبل از خونریزی میتواند درد قاعدگی را کاهش دهد. علاوه بر این مصرف آن به همراه روغن ماهی می تواند این درد را بیشتر کاهش دهد.
سفت شدن رگ های کلیه
اسنادی وجود دارد که مصرف ویتامین-ای بصورت خوراکی میتواند عملکرد کلیه بیماران گلومرولوسکروسیس را بهبود دهد.
بی حسی پوست غیر سرطانی
استفاده از ویتامین-رای بر روی پوست بی حس که بیماری گرانولوما آنولار گفته میشود میتواند اثر مثبت داشته باشد.
بیماری هانتیگتون
ویتامین-ای طبیعی میتواند در مراحل ابتدایی این بیماری کمی بهبود دهنده باشد البته در موارد پیشرفته این بیماری تاثیری ندارد.
خونریزی در جمجمه
مصرف خوراکی ویتامین-ای برای نوزادان نارس که دچار خونریزی در جمجمه شده اند می تواند اثر بخش باشد.
نازایی مردان
مصرف ویتامین-ای به همراه ویتامین ث میتواند احتمال توان بارداری مردان نازا را افزایش دهد.
کاهش اثر نیترات درمانی
مصرف ویتامین-ای میتواند جلوی مقاومت نیترات درمانی را بگیرد
تورم کبد
مصرف ویتامین-ای بصورت روزانه میتواند تورم کبد را بهبود دهد
بیماری پارکینسون
افرادی که در رژیم غذایی خود ویتامین-ای دارند احتمال بروز بیماری پارکینسون در آنها کاهش می یابد.
ریکاوری پس از عمل لیزر چشم
مصرف دوز بالای ویتامین آ به همراه ویتامین ای بصورت روزانه میتواند در بهبود چشم پس از جراحی بهتر است.
سندرم پیش از قاعدگی
مصرف خوراکی ویتامین-ای میتواند اضطراب و افسردگی را در بعضی از زنان که سندرم پیش از قاعدگی دارند را کاهش دهد.
عملکرد جسمی افراد مسن
پژهش ها نشان داده است که مصرف ویتامین-ای در برنامه غذایی روزانه میتواند عملکرد جسمانی و قدرت عضلانی افراد مسن را افزایش دهد.
زخم های ناشی از رادیوتراپی
مصرف خوراکی ویتامین-ای همراه با پنتوکسی فیلین میتواند در درمان این زخم ها موثر باشد.
رماتیسم مفصلی
مصرف ویتامین-ای به همراه درمان عادی رماتیسم میتواند درد را در بیماران کاهش دهد اما تورم را کاهش نمیدهد.
آفتاب سوختگی
مصرف دوز بالای آن به همراه ویتامین ث بصورت خوراکی میتواند تورم پوست ناشی از سوختگی از نور ماوراء بنفش را کاهش دهد.
تورم چشم(uveitis)
مصرف خوراکی ویتامین-ای به همراه ویتامین ث می تواند دید را در زمان تورم چشم بهتر کند اما در کاهش تورم نقشی ندارد
عوارض مصرف ویتامین-ای
مصرف خوراکی
وقتی ویتامین ای با دوز استاندارد بصورت خوراکی مصرف می شود معمولا دچار مشکلی نمی شوند اما اگر با دوز بالا خورده شود میتواند مشکل ایجاد کند. مصرف زیاد آن باعث مسمومیت در فرد میشود.
مصرف زیاد آن میتواند احتمال سکته قلبی را افزایش دهد.
علاوه بر این مصرف زیاد این ویتامین میتواند باعث افزایش سرطان پروستات شود.
نشانه های مصرف دوز بالای ویتامین ای
- تهوع
- اسهال
- درد معده
- خستگی
- ضعف
- سردرد
- تاری دید
- خارش
- کبودی و خونریزی
مصرف بر روی پوست
مصرف ویتامین ای بر روی پوست معمولا امن است اما در بعضی از افراد ممکن است باعث خارش پوست شود
مصرف بصورت تنفسی
ویتامین ای که در بعضی از سیگارهای الکترونیک وجود دارد میتواند باعث آسیب به ریه ها شود
تداخل دارویی
Cyclosporine
مصرف زیاد ویتامین ای با این دارو میتواند جذب دارو را به مقدار خیلی زیاد افزایش دهد.
داروهایی که توسط کبد تغییر پیدا می کنند
بعضی از داروها توسط کبد تغییر پیدا می کنند که مصرف ویتامین ای میتواند سرعت تغییر و جذب را افزایش دهد. لذا باید همیشه با پزشک خود مشورت نمایید.
شیمی درمانی
با توجه به اینکه ویتامین ای یک آنتی امسیدان است ممک ن اثر بخشی بعضی از داروهای شیمی درمانی را کاهش دهد
داروی کاهش انعقاد خون
ویتامین ای کمی حالت ضد انعقادی دارد و به همراه مصرف با داروهای ضد انعقاد میتواند اثر آن را افزایش دهد
داروی کاهش کلسترول
مصرف ویتامین ای، بتا کاروتن، ویتامین سی و سلنیوم به همراه هم میتواند اثر بعضی از داروهای کاهش دهنده کلسترول را کم کند. البته خود ویتامین ای به تنهایی نیز میتواند اثر این داروها را کاهش دهد.
نیاسین
مصرف ویتامین ای به همراه نیاسین که بالا برنده کلیترول خوب خون است میتواند اثر دارو را کاهش دهد
وارفارین
مصرف ویتامین به همراه وارفارین میتواند اثر آن را افزایش دهد.
دور مصرفی روزانه ویتامین ای
نوزادان ۰ تا ۶ ماهه: ۴ میلی گرم
نوزادان ۷ تا ۱۲ ماهه: ۵ میلی گرم
کودکان ۱ تا ۳ ساله: ۶ میلی گرم
کودکان ۴ تا ۸ ساله: ۷ میلی گرم
کودکان ۹ تا ۱۳ ساله: ۱۱ میلی گرم
افراد یالای ۱۴ سال: ۱۵ میلی گرم
زنان باردار: ۱۵ میلی گرم
زنان شیرده: ۱۹ میلی گرم
- تبدیل میلی گرم به IU
یک میلی گرم معادل ۱.۴۹IU در ویتامین ای طبیعی است و معادل ۲.۲۲IU ویتامین ای سنتزی است.
- تبدیل IU به میلی گرم
یک IU ویتامین ای طبیعی معادل ۰.۶۷ میلی گرم است
یک IU ویتامین ای سنتزی معادل ۰.۴۵ میلی گرم است.
منابع غذایی ویتامین ای
بسیاری از مواد غذایی دارای ویتامین ای هستند.
مغزها و دانه های گیاهی و روغن های گیاهی بهترین منبع این ویتامین هستند