آرژنین

آمینو اسید ال-آرژنین (L-Arginine) یکی از اسید آمینه هایی است که به بدن کمک میکند که درست کار کند. مانند سایر آمینواسید ها این اسید آمینه نیز در ساخت پروتئین نقش دارد. علاوه بر ساخت پروتئین در ترشح نیتریک اکساید(No) در خون نیز نقش دارد.

نیتریک اکساید باعث انبساط رگهای خونی می شود که به گردش خون در شرایط خاص کمک می کند.

بدن در شرایط عادی آرژنین را تولید می کند اما در کنار بعضی از رژیم های غذایی باید از مکمل آن استفاده شود.

گوشت قرمز، ماهی لبنیات و تخم مرغ به مقدار بسیار جزئی آرژنین دارند که به بدن در تامین آن کمک می کند.

معمولا با افزایش سن و در بعضی از بیماری ها نیاز به استفاده از مکمل آن وجود دارد.

مصرف این مکمل با دوز مناسب بدون مشکل است اما مصرف زیاد آن میتواند باعث بروز عوارض جانبی و حتی مرگ شود. پس باید در استفاده از آن دقت شود و اثر آن با سایر داروها را نیز دانست.

مزایای آرژنین

ایت ناده دارای دو اثر است: به نیتریک اکساید تبدیل می شود و به بدن در ساخت پروتئین کمک میکند.

این اثرات مزایایی برای این آمینو اسید بوجود می آورد از اثر بر سلامتی قلب و درد سینه تا کمک به ساخت عضلات، ترمیم زخم ها و کمک به نازایی مردان.

ادعاهای زیادی در خصوص مزایای آرژنین وجود دارد که همه آنها بصورت علمی ثابت نشده است.

مواردی که از نظر علمی ثابت شده است عبارتند از:

  • افزایش هورمون رشد
  • کاهش فشار خون
  • تصلاح مشکل سنتز اوره
  • درمان بیماری های قلبی
  • درمان مشکل نعوظ
  • کم کردن تورم سیستم گوارش در نوزاد نارس
  • کنترل قند خون در افراد دیابتی

در موارد زیر نیز میتواند مفید باشد اما هنوز باید تحقیق بیشتری در رابطه با آن انجام شود

  • بهبود گردش خون
  • درمان سریعتر زخم ها
  • کاهش اضطراب
  • درمان سوختگی
  • بهبود عملکرد کلیه
  • بهبود عملکرد ورزشی

اما بهتر است پیش از استفاده حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

عوارض جانبی آرژنین

از معمولترین عوارض جانبی این ماده عبارتند از:

  • نقرس
  • نفخ
  • درد شکم
  • التهاب مسیر هوا
  • اسهال
  • فشار خون پایین
  • مشکلات خونی
  • حساسیت
  • بد تر شدن آُسم

خطرات استفاده از آرژنین

استفاده از این ماده در بعضی از افراد بسیار خطرناک است

افرادی که دارای مشکلات زیر هستند نباید از این مکمل استفاده کنند:

  • باعث بیماری جدی  مرگ در کودکان و جنین می شود
  • مشکل کنترل فشار خون در زمان عمل جراحی دارند
  • زگیل را بدتر می کند
  • خطر مرگ پس از حمله قلبی را افزایش میدهد.
  • با داروهای خاصی تداخل دارد مانند ویاگرا و داروهای فشار خون

راه های طبیعی برای دریافت آرژنین

خوبی دریافت آرژنین در رژیم غذایی این است که نمیتوان دوز بالایی از آن را دریافت کرد. اما ممکن است در بعضی از افرادی که کمبود آن را دراند نیز با مشکل مواجه کند.

بهترین منبع آرژنین غذاهای سرشار از پروتئین است. برای بعضی از افراد پروتئین های حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ، سینه بوقلمون و لبنیات میتواند متبع اصلی تامین این ماده باشد.

بر ای افرادی که مواد حیوانی مصرف نمیکنند عدس، لوبیا چشم بلبلی، بادام زمینی، تخمه کدو و سویا منبع این ماده هستند.

دوز مصرفی آرژنین

در بزرگسالان بصورت خوراکی

  • برای درد سینه(آنژین): ۲ تا ۶ گرم در طول یک روز در سه وعده برای یک ماه
  • برای مشکل نعوظ: ۵ گرم در روز
  • برای فشار خون بالا: ۴ تا ۲۴ گرم در روز برای ۲ تا ۲۴ هفته
  • برای مشکلات ناشی از فشار خون بالا در حاملگی و وجود پروتئین در ادرار: ۳ گرم در روز به مدت ۳ هفته
  • برای فشار خون بالا در مدت حاملگی: ۴ گرم در روز برای ۱۰ تا ۱۲ هفته

روش مصرف آرژنین در بدنسازی

بهترین زمان استفاده از آرژنین ی تا نیم ساهت قبل از تمرین است. برای استفاده از مزیت نیتریک اکساید آن میتوانید ۵ تا ۶ گرم از آن را با آب مخلوط کرده و ۲ تا ۳ بار در روز مصرف نمایید. حتما نیم ساعت با غذا فاصله داشته باشد و با مواد گلیسمیک ترکیب نشود.

حتما پس از ۲ ماه مصرف آن به مدت ۲ ماه استفاده نکنید و مصرف آن بصورت دوره ای باشد.

منابع

۱- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-875/l-arginine

۲- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318174#Natural-ways-to-get-enough-L-arginine

۳- https://www.myfitfuel.in/mffblog/l-arginine-dosage/?__cf_chl_jschl_tk__=e701d83bf8bcd575bfd675fee3b619885a44dda4-1589117841-0-ATNx-Oy3zeVm4sGoq-HpVqUKDoigWIqXHIMHAHOFcgd04mqSikYKEL5omxqmkboMsZPrn0J5fIJbEGAkwQtzaHDz3LxzMgIKVPQpmEmUd7BTbjgAVFY7IMszixu8YH719R1Hdhi6o8WOnOVqD8jfCcnPznJ4M16En5AGl9bv24i5rpUtbXF-toWh7yMunlHPsrL1_n18ye8Zfzd_7ox1NLn70CthAsCf2fxgG2zGEnAcVhg5CmyPdI7gfIEPXREncOEBG8-HozAifJMwOOg-Avb7sM1tdB3u9yN_RU1qHFymPGaGQ3ewLoLZ8t6gdnG0CA